In de tijd dat ik pas als regiomanager werkte in de maatschappelijke dienstverlening heb ik meerdere keren geroepen “IK WIL DIT NIET MEER!” ” Mag ik weer gewoon hulp verlenen?”. Achteraf gelukkig dat mijn directeur dan rustig reageerde met “Slaap er nog eens een nachtje over” of “Natuurlijk is het niet makkelijk, hoe lang doe je dit nou helemaal?”. De eerste keer voelde ik me volledig onbegrepen. De tweede keer, dacht ik; Tja, dat werkte de vorige keer ook best goed. En de derde keer konden we er samen om lachen en werd mijn twijfel her-etiketteert als “groeipijn”.

Nu ontmoet ik als coach mensen die roepen: “IK WIL DIT NIET MEER!”

Zo ook Annette, een verzorgende in de ouderenzorg. Zij wilde onderzoeken welke andere baan bij haar zou passen. Ze wilde niet meer met buikpijn naar het werk en slecht slapen. Ze was klaar met de werkdruk en alle reorganisaties en veranderingen in de zorg. Ze wilde iets anders.

Toch kwam ze maar niet in beweging, geen sollicitatie, niks. Wel bekeek ze geregeld vacaturesites, koos dan uit wat haar aansprak en liet het dan weer liggen. En was hier vervolgens teleurgesteld over en geïrriteerd… Omdat het lastig was om een doelstelling naar ander werk te specificeren, werd Annette’s coachdoel: “Na mijn vakantie met plezier (=ontspannen, zin in, aandacht) aan het werk (waar dan ook)”.

Het werd een reis vol ontdekkingen voor Annette. Er bleek veel liefde te zijn voor haar vak en “haar” cliënten. Naarmate haar inzicht op haar eigen gedrag groeide en haar mededogen op zichzelf toenam, werden de frustratie en stress van haarzelf. Niet meer van de ander/de organisatie. Het lukte haar ander gedrag in te zetten.

Na 5 sessies kon Annette zich niet meer voorstellen dat anderen maar niet begrepen dat zij zelf degenen waren die invloed hadden op hoe de werkdag zou verlopen, of het een stressvolle dag zou zijn of niet. Ze zorgde ervoor dat er in haar team weer afspraken kwamen over het nemen van pauzes en ze wist haar grote verantwoordelijkheidsgevoel te her-etiketteren. Van “klem zitten / zware last” naar “Ik ben deskundig en heb visie en overzicht”. Vanuit deze nieuwe overtuiging nam ze, als vanzelf, een leidende rol op zich en ontwikkelde ze initiatieven tot betere taakverdeling en verbetering van de zorg.

Annette gaat nu weer met veel plezier naar het werk. Ze is daarnaast begonnen met een opleiding rond een nieuwe zorgmethode en ze verheugt zich erop de kennis straks toe te passen en te delen in haar team. En dat terwijl haar vakantie nog niet eens is begonnen…

Voor de volledigheid: er kunnen natuurlijk nog veel meer redenen / oplossingen zijn voor jouw “IK WIL DIT NIET MEER”. Soms is een andere baan, werkplek een heel goed idee, maar zijn er andere redenen waarom je (nog) geen succesvolle strategie hebt. Wat wel voor iedereen geldt is dat het helpt inzicht te hebben in jezelf. In Je overtuigingen, waarden, talenten en gedrag. Als je inzicht groeit, en je belemmerende overtuigingen om weet te zetten naar helpende, groeit als vanzelf ook jouw invloed, kracht en geluk.

Yvonne